Türkiye’nin birçok kenti, deprem kuşağında yer alıyor. Bu sebeple binaların depreme dayanıklılığı önem arz ediyor. Binaların depreme dayanıklılığını belirlemek için deprem dayanıklılık testi yapılması gerekiyor. Bina deprem dayanıklılık testi, özellikle deprem fay hatlarına yakın veya fay hatları üzerinde bulunan il ve ilçelerde mutlaka yaptırılmalıdır. Test sonuçlarına göre de gerekirse vakit kaybetmeden bina güçlendirme işlemleri uygulanmalıdır. Peki, deprem dayanıklılık testi nedir? Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır? Deprem dayanıklılık testi zorunlu mu? Tüm bu soruların cevabını derledik!
“deprem değil bina öldürür”
“deprem değil bina öldürür” ilkesini dikkate almak gerekiyor. Yani, depremi bekleyerek tedirginlik yaşamak yerine yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını test ettirmek ve gerekli tedbirleri almak daha önemli. Bunun için deprem dayanıklılık testi yaptırılmalıdır.
Deprem dayanıklılık testi, basit tanımı ile “binaların depreme dayanıklılığının ölçülebilmesi” işlemidir. Bu test ile muhtemel orta ve büyük şiddetteki depremlerde binanın ne kadar zarar göreceği veya yıkılıp yıkılmayacağı gibi durumlar tahmin ve tespit edilebiliyor. Tüm bu işlemlerin ardından bina için deprem dayanıklılık testi raporu hazırlanıyor. Durum, binadaki konut sahiplerine bildiriliyor ve test sonucuna göre gerekli tedbirlerin alınması isteniyor.
Deprem Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?
Bina deprem testi, bu iş için özel alet, takım ve teçhizatları bulunan firmalar tarafından yapılıyor. Bina sahipleri, deprem uygulama araştırma işlemleri alanında uzman firmalarla irtibata geçerek, deprem testi işlemi yaptırılmasını talep etmelidir. Deprem dayanıklılık testi ücreti ödendikten sonra ilgili firma ile bina yetkilileri, test işlemleri için bir gün belirler. Test günü, uzman ekip gerekli ölçüm ve uygulama malzemeleri ile binaya gelerek test işlemlerini uygular.
Test işlemlerinde binanın temeli, kolonları ve duvarları incelenir. Test işlemlerinde binanın kat sayısı ve daire sayısı dikkate alınan önemli bir başlıktır. Beş ve daha az kat sayısı bulunan binalarda 3 ana kolonda test uygulanır. Beş ve daha fazla kat sayısı olan binalarda ile 5 ana kolon üzerinden test gerçekleştirilir. Kolonlar üzerinde donatı tespiti yapılarak, yapıdan karot alımı işlemi uygulanır.
Karot alımı ile alınan beton numunesine, çeşitli faktörlere ve kriterlere göre deprem testi işlemleri uygulanır. Test işlemi ile binanın ana taşıyıcılarının, betonarme parçalarının ve inşaat malzemelerinin üzerinde direnç, basınç ve kalite ölçümleri yapılır. Test sonucu binanın depreme dayanıklılığı net rakamlarla ortaya konulabilir.
Test sonrası deprem test raporu hazırlanır. Raporda binanın dayanıklı ve dayanıksız bölgeleri, taşıdığı riskler, binanın kaç yıllık ömrü kaldığı ve yapılması gereken tadilatlar açıklanır.
Milli Eğitim Müdürlüğü kurum açma işlerinde bu raporu istiyor.
Milli Eğitim Müdürülükleri Öğrenci yurdu, Sürücü kursu vb kurumların açılışlarında Bina dayanıklılık tespit raporu, yerleşim planı vb evrakları kurumlardan istiyor.
Tüm bu işlemleri Samsun ve Ordu illerinin tüm ilçelerinde 0544 960 00 00 numaralı hattan ACY Mühendislik ile iletişime geçerek yaptırtabilirsiniz.